Pages

Search

Dec 5, 2014

African meat pies



African meat pies

Moja cerka je pre neki dan imala za zadatak da u okviru skolskog projekta o Africi donese neko africko jelo u skolu. Bio je organizovan vasar gde su prodavali to sto su "napravili". Namerno navodnici jer sam ja bila ta koja je provela celu nedelju istrazujuci africke specijalitete i birajuci jedan koji moze da se posluzi u individualno zapakovanim porcijama. Kad sam jednu svoju prijateljicu Afrikanku pitala sta oni tradicionalno spremaju kao iz topa je odgovorila Meat pie! Tako je pala odluka. Iskreno , ja sam mislila da ce to biti nesto egzoticnije, da cu u najmanju ruku morati u lov ali sam imala srece. Pitice su super uspele, raprodale su se u skoli za tili cas cim se proneo glas da su dobre. Svi srecni i zadovoljni, a i stomaci nam puni jer je ostalo dosta fila (ja sam ga pravila sa 500 gr mlevenog mesa) pa sam sinoc umesila jos testa i ispekla ih ponovo. 
Testo je slicno prhkom testu za americke pite a punjenje ima blagu aromu majcine dusice i karija. 
Sledi recept pa zasucite rukave jer vredi!





Please scroll down for English version

Za punjenje


300 gr mlevene junetine
1 luk srednje velicine
par cenova belog luka
3 sargarepe srednje velicine
2 krompira srednje velicine
Maggi kocka za supu
Kasicica majcine dusice (thyme)
Kasicica karija
2 kasike brasna
So/biber
200 ml hladne vode (manje ili vise)

Za testo

500 grama mekog brasna
250 grama putera / margarina
1 kasica praska za pecivo
3/4 kasicice soli
oko 75 ml hladne vode ili po potrebi da se umesi testo

1 umuceno jaje za premazivanje

Priprema

Na ulju proprziti iseckan luk i beli luk, dodati mleveno meso, dodati zacine i izdrobljenu Maggi kocku. Proprziti dok meso ne pobraoni. Dodati sargarepu i krompir iseckane na kockice. 
Sve proprziti pa dodati malo po malo vode da bi se sve to kuvalo a da ne zagori. Kuvati dok povrce ne omeksa. Umesati 2 kasike brasna da zgusne sos.

Umesiti testo tako sto se u brasno doda prasak za pecivo i so, zatim se dodaje margarin da se naprave mrvice od smese. U tu smesu polako dodavati hladnu vodu dok se ne oblikuje glatko testo. Trebalo bi da bude meko ali kompaktno . Ostaviti testo da se odmara. 
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Kada se fil ohladi , testo koje se podeli na dva dela razvaljati tanko (ne previse tanko) i casom seci krugove. U svaki krug staviti kasicicu fila i preklopiti. Krajeve pritiskati viljuskom da se dobije karakteristican izgled pitica. 
Slagati pitice u malo pomascen pleh prekriven pek papirom . Premazati svaku piticu umucenim jajetom . 
Peci na 200 stepeni oko pola sata. Spremne su kad pocnu da rumene.



African meat pies

This was a part of my daughter's school project on Africa. They had an African market place set up at school and they were selling food an other stuff. These pies were a huge hit among students and they were sold out fast once the rumor spread about them. I got an idea to make them from my African friend and I have to thank her for this tasty addition to our menu.


2 onion
few garlic cloves
3 medium sized carrots
2 medium sized potatoes
vegetable oil
Maggi cube
1 tsp of thyme
1 tsp of curry powder
2 tbs of flour - to make a binder 
200 ml cool water
Salt/Pepper

For the Dough

500 gr plain flour
250 gr butter / margarine
1 tsp baking powder 
3/4 tsp salt
about 75 ml cool water

1 whisked egg for brushing


Preparation

Fry onion in vegetable oil, add minced beef and fry until meat starts browning. Add spices and vegetables, crumble Maggi cube and add some water so that everything can cook without burning. 
Cook until vegetables are done. 

To prepare the dough , mix flour with baking powder and salt. Rub butter in the flour to make crumbs and then start adding water until you get a smooth dough. Th dough should be soft but compact. Let it rest for until the meat filling is cool.
Heat the oven at 350 F
When the meat filling has cooled down, divide the dough in two portions and roll it out not to thick , not too thin. Cut circles with a glass. Put a tsp of filling in each circle, fold and press the egdes with a fork to get the authentic pie shape. 
Lay pies on an oiled baking sheet , brush with whisked egg and bake in the oven for about 30 minutes or until pies just start to brown.























No comments:

Post a Comment