Pages

Search

Mar 27, 2013

Nesto malo o pakistanskoj kuhinji

Veliki sam obozavalac pakistanske i indijske kuhinje. Nazalost u Srbiji je tesko naci vecinu sastojaka koji njihova jela cine autenticnim. Neka jela ne mogu da napravim uopste a ostala moram da prilagodim. Pakistanska kuhinja koju ja poznajem nije ona restoranska. To su jela koja se tradicionalno spremaju u svakoj kuci. Imala sam srece da me kuvanju poducava po meni neprikosnovena kraljica pakistanske kuhinje - sestra mog supruga. Sve cega se ta zena prihvati pretvara se u nezaboravan zalogaj. Najvaznije sto sam od nje naucila je da u kuvanju treba istinski uzivati i iz svakog sastojka izvuci maksimum.
Ono sto njihova jela cini specificnim je upotreba velikog broja zacina , ali i nacin na koji se oni dodaju u jelo tokom kuvanja. Zacini koji se najcesce koriste su : kari, korijander - ceo i u prahu, ljuta paprika, biber, zeleni i crni kardamon, cimet - u stapicima, karanfilic, garam masala... Koriste se velike kolicine crnog i belog luka i svezeg djumbira. Od mesa najvise koriste jagnjetinu, piletinu, junetinu i nesto manje ribu. Koriste mnogo povrca o kome na nasem podneblju mozemo samo da sanjamo: karela, okra (bindi), methi, neki sitni mladi spanac okruglastih listova i divnog ukusa, kao krv crvene sargarepe... Sto se voca tice tu su guave, mango, sljive, kokos, banane se prodaju na tuce a ne na kilo i jako su jeftine.
Slatisi su im uglavnom bazirani na mleku i pirincu, veoma su slatki, dodaju im zeleni kardamom koji im daje karakteristicnu aromu. Za slatkise koriste i sargarepe, bundeve... Tradicionalno se vecina slatkisa kuva ili przi, malo toga se pece u rerni kao kod nas.
Pirinac je uvek i obavezno basmati pirinac dugog zrna.


Zacini


Pocasticu vas jednim receptom koji sam malo prilagodila namirnicama koje je moguce kupiti kod nas. Ako volite beli luk onda je ovo recept za vas!

Piletina marinirana u kiselom mleku

Oko 1 kg piletine (bataci, karabataci, belo meso)
200 ml kiselog mleka
sok od pola limuna
1 kasicica karija
1 kasicica kurkume
1 1/2 kasicica zacina c
1/2 kasicice bibera
2 kasike ulja
pola glavice belog luka
komad od 2 cm svezeg djumbira

Beli luk i djumbir se izgnjece. Pomesaju se sa kiselim mlekom, limunom, uljem  i zacinima. Piletina se prelije dobijenom marinadom i ostavi oko pola sat-sat da se odmara. Pece se u rerni oko 1 sat ili dok ne porumeni a visak tecnosti iz tepsije ne ispari.

 
 



 







 

No comments:

Post a Comment