Za mene su oduvek najbolje pizze bile one napravljene kod kuce. Sa decom bar jednom mesecno pravim pizza day kad je pizza za rucak , a ako nesto ostane i za veceru. Toliko ih se zasitimo da ih niko ne pominje nedeljama. Malo preterivanja nikom ne skodi a i jako je zabavno. Trudim se , ipak, da to sto napravimo bude i zdravo i ukusno . Evo mog predloga za jednu takvu pizzu.
Pizza sa sosom od mlevenog mesa
Testo:
435 g brasna tip 500
1 kesica suvog kvasca
3 kasicice secera
1/2 kasicice soli
80 ml maslinovog ulja
265 ml vode
U toploj vodi rastvoriti kvasac sa 1 kasicicom secera i malo brasna. Sacekati da nadodje. Kada nadodje umesiti testo i ostaviti da naraste. Testo zatim podeliti na tri jufkice.
Za sos:
300 g mlevene junetine
1 glavica luka
500 ml soka od paradajza - koristila sam Tomatino sa bosiljkom i origanom
2 cena belog luka
maslinovo ulje
origano, so , biber sve po ukusu
Izdinstati sitno isecen luk na maslinovom ulju, dodati meso i mesati dok se razbiju grudvice i dok ne promeni boju, dodati sok od paradajza , izgnjecen beli luk i zacine. Kuvati dok sos ne postane gust.
Testo se razvuce u tepsiju veoma tanko, ja zatim stavim na njega malo soka od paradajza, izrendan sir, a zatim ovaj sos od mesa.
Pobacamo jos po neku maslinu, jos malo origana pa cak i ruzmarina i pravac jako zagrejana rerna dok sir ne pocne da se topi. Sto je nesavrsenija i rusticnija to mi je pizza bolja!
A posto je dan poseban i samo pizze na meniju, napravili smo i slatku pizzu.
Na tanko razvuceno testo posula sam kasiku secera i kasicicu cimeta. Ispekli smo je a zatim na pecenu pizzu namazali Linoladu, moze i Nutela naravno. Mislim .... ludilo!
No comments:
Post a Comment