Pages

Search

Mar 18, 2013

Pizza day!


 Za mene su oduvek najbolje pizze bile one napravljene kod kuce. Sa decom bar jednom mesecno pravim pizza day kad je pizza za rucak , a ako nesto ostane i za veceru. Toliko ih se zasitimo da ih niko ne pominje nedeljama.  Malo preterivanja nikom ne skodi a i jako je zabavno.  Trudim se , ipak, da to sto napravimo bude i zdravo i ukusno . Evo mog predloga za jednu takvu pizzu.
 







Pizza sa sosom od mlevenog mesa
 
 


 
 
 
 
 
Testo:
 
 
435 g brasna tip 500
 
1 kesica suvog kvasca
 
3 kasicice secera
 
1/2 kasicice soli
 
80 ml maslinovog ulja
 
265 ml vode
 
 
U toploj vodi rastvoriti kvasac sa 1 kasicicom secera i malo brasna. Sacekati da nadodje. Kada nadodje umesiti testo i ostaviti da naraste. Testo zatim podeliti na tri jufkice.
 
 
Za sos:
 
300 g mlevene junetine
 
1 glavica luka
 
500 ml soka od paradajza - koristila sam Tomatino sa bosiljkom i origanom
 
2 cena belog luka
 
maslinovo ulje
 
origano, so , biber sve po ukusu
 
Izdinstati sitno isecen luk na maslinovom ulju, dodati meso i mesati dok se razbiju grudvice i dok ne promeni boju, dodati sok od paradajza , izgnjecen beli luk i zacine. Kuvati dok sos ne postane gust.
 
Testo se razvuce u tepsiju veoma tanko, ja zatim stavim na njega malo soka od paradajza, izrendan sir, a zatim ovaj sos od mesa.
 
Pobacamo jos po neku maslinu, jos malo origana pa cak i ruzmarina i pravac jako zagrejana rerna dok sir ne pocne da se topi. Sto je nesavrsenija i rusticnija to mi je pizza bolja!
 
 
A posto je dan poseban i samo pizze na meniju, napravili smo i slatku pizzu.
 
Na tanko razvuceno testo posula sam kasiku secera i kasicicu cimeta. Ispekli smo je a zatim na pecenu pizzu namazali Linoladu, moze i Nutela naravno. Mislim .... ludilo!
 
 



No comments:

Post a Comment