Pages

Search

Apr 6, 2013

Socivo sa kobasicama i pita hlebom

Dok sam zivela u nekim istocnijim delovima ove planete zaljubila sam se u socivo. Izbor je neverovatan - crveno, zuto, zeleno, crno... pa jos u kombinaciji sa zacinima... U Pakistanu imaju jedno jelo koje se pravi od nekih 10 vrsta sociva i kuva se danima. To je specijalitet koji se nosi i u goste. Imala sam srece da ga probam, sjajno je.
Na nasim prostorima koliko god smo ludi za pasuljem, toliko sa socivom vecina nas ne zna sta da radi. Steta, jer je odlican izvor proteina i vlakana. Ekonomicno je i sito. U kombinaciji sa pirincem ili pita hlebom predstavlja kompletan hranljiv obrok.
Kad god smo letovali u Turskoj donosila bih malu zalihu crvenog sociva od kojeg se pravi neverovatna corba.
O corbi mozda neki drugi put, a sada bih zelela da vam pokazem kako mozete napraviti bas ukusan cuspajz od sociva.

Please scroll down for English version





Potrebno je:

1 solja sociva  (na solju sociva dodaje se 3 solje vode , to moze izgledati previse ali socivo tokom kuvanja sve to upije)
2 velike glavice luka
3 cena belog luka
parcence svezeg djumbira
1/2 kasicice kima
1/2 kasicice korijadera u prahu
1/2 kasicice karija
1/2 kasicice kurkume
1/2 kasicice paprike (moze i ljute ako tako vise volite)
so, biber
3/4  solje seckanog paradajza

Na ulju u malo dubljoj serpi proprziti crni luk seckan na reznjeve. Kad se luk malo proprzi dodati kim, korijander, kari i kurkumu. Proprziti zacine da zamirisu. Dodati izgnjecen beli luk i djumbir. Dodati socivo koje ste prethodno oprali i ostavili da malo odstoji u vodi - tu vodu baciti. Socivo pomesati sa lukom i zacinima , dodati paradajz, so, biber i sipati tri solje vode. Sve promesati i ostaviti da se kuva oko sat-sat i po dok socivo ne upije vodu. Kad je kuvano ne treba da bude potpuno suvo i gusto nego malo tecno. Ko razume shvatice... Ja sam ovog puta pred kraj kuvanja u socivo dodala dve pilece ljute kobacice, ali moze i bez toga.



Recept za pita hleb nasla sam ovde .


LENTILS WITH CHICKEN SAUSAGES

1 cup of lentils  (for every cup of lentils add 3 cups of water)
2 big onions
3 cloves of garlic
one inch piece of fresh ginger
1/2 tsp cumin seeds
1/2 tsp coriander powder
1/2 tsp curry powder
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp sweet red pepper or hot red pepper if you prefer
salt, pepper
3/4  cup chopped tomatoes

In a deep pot , fry chopped onions. When the onions start to caramelize, add cumin and coriander powder, curry, turmeric. Add crushed garlic and ginger. Add lentils (you have to wash lentils, leave them in the water for 15 min and then throw that water away). Mix lentils with onions and spices , add tomatoes, salt and pepper and three cups of water. Cook at low flame for about one to one and half hour, until lentils absorb water. It should not be dry once it is cooked but still a bit runny. When the lentils are almost done, add chopped sausages, but you can without that as well. Serve with rice or pita bread.




No comments:

Post a Comment